Subsidies en vergoedingen - Life University
15766
page-template-default,page,page-id-15766,bridge-core-2.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-19.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Belastingdienst:
scholingskosten zijn aftrekbaar

De kosten voor training of opleiding hoef je in veel gevallen niet volledig zelf te betalen. Zo zijn scholingskosten vaak aftrekbaar van de belasting en soms kom je zelfs in aanmerking voor vergoeding. We hebben de belangrijkste mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

Belastingdienst: scholingskosten zijn aftrekbaar

In veel gevallen zijn kosten voor scholing aftrekbaar van de belasting. Voor zowel werkgever als voor particulieren kan dit een flinke korting op een training opleveren. Veel van onze trainingen van de Life University komen hiervoor in aanmerking.

  • Voorwaarden aftrek studiekosten werkgever: Voor de werkgever geldt dat de studie of opleiding van de werknemer gericht moet zijn op zijn of haar huidige of toekomstige baan. De vergoeding die een werknemer hiervoor ontvangt vanuit het bedrijf valt niet onder het loon, daarom zijn deze uitgaven voor het bedrijf aftrekbaar. Een andere voorwaarde voor het krijgen van aftrek is dat de vergoeding toegezegd moet zijn in het jaar waarin de kosten worden gemaakt.
  • Voorwaarden aftrek studiekosten particulieren: De studie of opleiding moet gericht zijn op je huidige of toekomstige beroep, jij (of je fiscaal partner) betaalt de studiekosten (en bijv. boeken) en er is sprake van een leertraject.

De exacte regels hiervoor kunnen elk jaar veranderen en tref je op de website van de Belastingdienst. Vaak kan je afdeling HR je hierover verder voorlichten.

O&O Fonds / A&O Fonds

O&O Fonds / A&O Fonds (Opleidings- en ontwikkelfonds)

Wanneer een individuele werknemer een opleiding wil volgen, doet hij dit via/namens zijn werkgever. De werkgever kan voor iedere opleiding een aanvraag tot vergoeding indienen bij zijn branchevereniging. Dit kan verhaald worden op het O&O Fonds en/of het A&O Fonds (gemeenten en rijk), welke opgebouwd worden uit een percentage van iedere loonsom. De hoogte hiervan is in de CAO vastgelegd. Het fonds bepaalt of een opleiding geheel, gedeeltelijk of niet vergoed wordt. Dit kan per branche verschillen. De erkende fondsen per branche zijn te vinden op agentschap.szw.nl.

Individueel opleidingsbudget

Veel bedrijven hebben voor hun medewerkers een individueel opleidingsbudget, welke kan oplopen tot wel 1.000,- euro per medewerker per jaar. Informeer bij je HR manager wat de mogelijkheden zijn.

BTW-vrijstelling

Life University biedt particulieren de mogelijkheid om een factuur zonder BTW aan te vragen. Dit voor mensen die BTW niet bij de overheid kunnen terugvorderen. Kijk snel of je voor een BTW-vrijstelling in aanmerking komt.

VOLG ONS OP INSTAGRAM

VOLG ONS OP FACEBOOK